CONSTRUCȚII SUSTENABILE – STUDII DE CAZ

SOHLSTUFE LEHEN, SALZBURG, AUSTRIA
Tipul construcției: inginerie civilă/lucrări hidroenergetice

 

Centrala hidroelectrică „Sohlstufe Lehen” este amplasată în vecinătatea centrului istoric al orașului Salzburg. Din cauza situării sale expuse, a fost acordată o atenție specială arhitecturii și unui concept corespunzător de spațiu deschis.

 

Având în vedere spațiul limitat, a trebuit ca hidrocentrala să fie construită în două faze, concomitent cu devierea râului Salzach. Au fost necesare lucrări de inginerie civilă speciale și extrem de complexe în vederea creării condițiilor pentru excavarea secțiunilor de baraj și a centralei de forță. A fost utilizat un tip special de beton (beton hidroenergetic SSK), astfel încât fundația să reziste la presiunea enormă a apei.

 

Centrala electrică a fost construită pentru a înlocui un prag deversor în vederea restabilirii permeabilității ecologice a râului Salzach pentru pești, prin instalarea unei scări, precum și a unui canal de derivație nou creat. În același timp, a fost posibilă îmbunătățirea protecției la viituri și a gospodăririi pânzei freatice.

 

Prin realizarea acestui proiect de construcții unic, a fost posibilă nu numai îndeplinirea scopului principal de producere de energie (energie hidroelectrică din sursă regenerabilă pentru 23.000 de gospodării), ci și ameliorarea ecologiei și amenajării urbane în general.
Ulterior finalizării lucrărilor de construcții în 2013, hidrocentralei i-a fost acordat Premiul industriei europene a betonului, ediția 2014, în categoria „Inginerie civilă”.

 

Foto © Rainer Iglar (vedere de pe mal)

PROVINCIEHUIS, ANVERS, BELGIA
Tipul construcției: clădire publică

 

Prin utilizarea plăcilor de beton se poate optimiza capacitatea termică a betonului. În interiorul plăcilor de beton se află țevi de apă conectate la un câmp geotermal. Acest câmp fie încălzește apa din țevi (prin intermediul unei pompe de căldură), fie o răcește pasiv. Astfel, prin utilizarea plăcilor de beton se asigură temperaturi confortabile în toate anotimpurile, într-un mod durabil și eficient din punct de vedere energetic. În cazul Provinciehuis, au fost adăugate local convectoare de pardoseală și fante de ventilație pentru a regla anumite zone.

 

Provinciehuis satisface standardul de clădire pasivă prin încălzirea eficientă și răcirea pasivă, utilizarea optimă a luminii naturale și producerea de energie electrică verde prin panouri solare, printre alte caracteristici. Astfel, amprenta de carbon a noii clădiri Provinciehuis a fost estimată la 162 de tone de CO₂ în 2019, o reducere semnificativă de la cantitatea de peste nouă ori mai mare a vechii clădiri, calculată în 2010.

Foto © Provinciehuis

PORTA NUOVA, MILANO, ITALIA
Tipul construcției: clădire rezidențială și nerezidențială/de birouri
Tipul de beton: utilizarea materialelor reciclate

 

Proiectul Porta Nuova este un plan de renovare urbană derulat în Milano. Pe o suprafață de 290.000 m2, proiectul cuprinde clădiri rezidențiale, zone comerciale, birouri și spații culturale. O zonă pietonală neîntreruptă cu spații verzi, piețe, poduri și un parc mare face legătura dintre trei cartiere diferite în condiții de eficiență și siguranță.

 

Porta Nuova a obținut certificarea „Gold” în conformitate cu standardul de durabilitate ecologică LEED, promovat de US Green Building Council. Strategia generală de durabilitate abordează șase aspecte principale: amplasare, materiale, apă, energie, aer și calitatea mediului înconjurător.

 

Au fost obținute rezultate semnificative în comparație cu o clădire obișnuită: utilizarea unor materiale de construcții achiziționate pe plan local (41%), cu cantități semnificative de materiale reciclate (20,5%) și cu o rată ridicată de reciclare a deșeurilor generate de șantierul de construcții (93%); diminuarea utilizării apei potabile (-37,3%); economii de energie (-22,5%); tehnologii avansate pentru filtrarea externă a aerului și sisteme de monitorizare pentru exploatarea clădirii, care asigură un nivel optim al calității aerului și confortului termic ( emisii reduse cu 42,86%).

CLĂDIREA LEXICON – BIBLIOTECA DUN LAOGHAIRE – RATHDOWN
Țara: Irlanda
Anul finalizării: 2014

 

Clădirea bibliotecii, rezultatul unei competiții internaționale în două etape, organizată în 2007 de Institutul Regal al Arhitecților din Irlanda, reprezintă un proiect exemplar, oferind o îmbinare de încăperi publice intime și expansive, spații de întâlnire sau locuri unde poți sta liniștit cu o carte în mână și să te bucuri de priveliște.

 

Utilizarea betonului armat, turnat in situ, a fost esențială pentru concretizarea intenției de proiect, care viza o carcasă voluminoasă din beton cu volume întrepătrunse și deschideri expansive pentru a lăsa lumina să pătrundă înăuntru și privirea să evadeze în exterior. Această carcasă de beton este riguros proiectată și caracterul plastic al materialului este pe deplin exploatat; deschideri lungi oferă priveliști panoramice în zonele de ședere, în timp ce porticul înalt, care reprezintă punctul final al secvenței spațiale, oferă o perspectivă de tip portret asupra mării și cerului. Betonul turnat in situ este, de fapt, construit de două ori; în șantier a fost amenajat un atelier care să fabrice cu precizie cofrajele din furnir care încasetează amestecul lichid.

 

Enormele grinzi în V au fost fabricate în afara șantierului cu ajutorul unor cofraje din oțel asemănătoare cu o navă și livrate noaptea pentru a fi așezate pe postamentele lor de beton, deasupra sălii de lectură. Aceste grinzi au fost apoi îmbrăcate pe o latură cu șipci din lemn de stejar care absorb sunetele și maschează gurile de ventilație automate. Coloana vertebrală formată din puțuri de beton, care definește planul, sunt elemente structurale primare care și transportă aerul extras sau alimentat prin clădire, cu ajutorul turnurilor de pe acoperiș.

 

Suprastructura clădirii constă în elemente verticale cu coloane și pereți din beton armat, care susțin o combinație de planșee plate din beton armat și grinzi și planșee turnate monolit. Grinzile supraînălțate sunt utilizate în zona nivelului de acces înalt pentru a facilita imaginea unui intrados plat expus. Stabilitatea laterală este obținută prin utilizarea planșeelor pentru a transmite vânturile orizontale și alte forțe de la anvelopa clădirii către casa scării și puțurile liftului, realizate din beton armat.

 

Potrivit juriului competiției, „în această clădire publică, folosirea elementelor de mari dimensiuni din beton a fost o alegere mai degrabă decât o necesitate. Făcând această alegere, arhitectul și echipa de proiectare au exploatat la maximum utilizarea betonului. Elementele din beton bine finisate, deschise, de mari dimensiuni par să fie un material aproape perfect pentru spațiile create, finisate în unele zone cu șipci din lemn de stejar. Masivele grinzi de acoperiș prefabricate au reprezentat un element de construcție complex, bine executat. Antreprenorul trebuie, de asemenea, felicitat pentru calitatea finisajelor obținută per total. Utilizarea sa pe scară largă în această clădire demonstrează clar ce contribuție poate avea betonul la o structură premiată”.

STADIONUL AVIVA
Țara: Irlanda

Tip: stadion sportiv

 

Stadionul Aviva este construit pe locul fostului stadion Lansdowne Road, care a fost demolat în 2007. Stadionul, situat lângă stația feroviară Lansdowne Road, a fost inaugurat oficial pe 14 mai 2010.

 

Întreaga cantitate de beton provenită din structura vechiului stadion a fost concasată ulterior demolării și utilizată ca umplutură pentru fundație. Concasarea betonului vechi crește suprafața acestuia și îi permite să absoarbă cantități mai mari de CO2. Studiile au arătat că pot fi absorbite peste 50 kg de CO2 per metru cub.

 

Stadionul are 47,65 metri înălțime, 189,9 metri lungime și 203 metri lățime.  Acesta are o capacitate de peste 50.000 de locuri și în incinta sa se află 3 restaurante și 69 de chioșcuri/baruri. 

Contact

Str. Barbu Văcărescu nr. 80, etaj 2, sector 2, București

Call Now Button