Din punctul de vedere al dezvoltării durabile, produsele din beton oferă o multitudine de aplicații benefice pentru mediu în domenii extrem de variate (începând de la construcții rezidențiale și până la centrale nucleare). În plus, tehnologii de ultimă oră au fost dezvoltate cu scopul îmbunătățirii calității produselor finite din punct de vedere al impactului acestora asupra mediul înconjurător: betoane aparente, betoane colorate, betoane de înaltă performanță, betoane speciale pentru stații de tratare, și lista poate continua.
Aceste avantaje au făcut ca betonul să fie materialul de bază în construcția unora dintre cele mai importante și grandioase proiecte din lume: barajul Itaipu din Brazilia-Uruguai – cea mai mare hidrocentrală din lume, gara subterană din Monaco, Palatul Parlamentului din București – a doua clădire ca mărime din lume după Pentagon și a treia clădire din lume ca volum (înaintea piramidei Keops), unde au fost turnați 480.000 mc beton.
Barajul Itaipu
(credit foto: Jonas de Carvalho, via Wikimedia Commons)
Gara subterană din Monaco
(credit foto: Matthew Hartley from Helmshore, via Wikimedia Commons)
Palatul Parlamentului
Durabilitatea betonului – structurile din beton pot rezista chiar și 100 de ani sau mai mult – este demonstrată de cele mai vechi structuri din beton realizate în lume, în folosință de aproape două milenii. Panteonul din Roma, construit în 126 d. Hr. este una dintre ele, iar în România, Arcul de Triumf este cea mai veche construcție din beton armat din București.