CIROM: industria are nevoie de un cadru favorabil de reglementări pentru a putea susține eforturile pentru decarbonizare

 

  • Provocările industriei – eforturile de decarbonizare necesită o serie de reglementări care să susțină industria cimentului și a varului pentru a reduce impactul crizei energetice și al conflictului din Ucraina, dar și pentru ajustarea la graniță a emisiilor de carbon
  • Ambițiile industriei – producție proprie de energie din surse regenerabile, reducerea consumului de combustibili fosili prin co-procesarea deșeurilor, continuarea investițiilor în îndeplinirea obiectivelor „green” aliniate la cele europene

 

București, 16 mai 2022 – Industria cimentului și a varului își concentrează eforturile în direcția decarbonizării, pentru a sprijini obiectivele Pactului Ecologic European și a contribui la construcția unei societăți neutre climatic până în anul 2050. Atingerea obiectivelor de reducere a dioxidului de carbon necesită, însă, investiții semnificative care, la rândul lor, sunt precondiționate de un cadru de reglementări stabil și favorabil.

„Facem eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru industria cimentului și a varului și pentru a susține totodată proiectele de decarbonizare. Este însă esențial un cadru legislativ predictibil și de sprijin pentru investițiile în proiecte care ar putea să ne mărească independența energetică și să susțină tranziția spre neutralitate climatică”, a declarat Marinela Drăcea, Președinte CIROM.

Industria a identificat trei puncte-cheie de intervenție care susțin tranziția climatică și, totodată, contracarează efectele negative ale crizei energetice, impactul conflictului din Ucraina, dar și al dezechilibrelor create de o lipsă de reglementare a emisiilor de dioxid de carbon la granița UE.

(1) Energia. Aproximativ 40% din costul operațional în industria cimentului este reprezentat de energie, iar în cazul industriei varului, costul cu energia crește la aproximativ 60%. Este esențial ca industria să fie sprijinită să își producă singură o parte din energie, fie că vorbim de cea din surse solare și eoliene, sau de energia produsă prin recuperarea căldurii gazelor reziduale din procese tehnologice industriale.

(2) Co-procesarea. Economia circulară este o parte integrantă a eforturilor de decarbonizare, prin valorificarea deșeurilor în procesul de producție a cimentului. Prin tehnologia de co-procesare, industria înlocuiește combustibilii fosili cu deșeuri sortate nereciclabile, care astfel sunt deviate de la groapa de gunoi. Această măsură ajută, totodată, autoritățile locale care colectează separat deșeurile să nu mai plătească penalitatea pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere a cantității depozitate.

O soluție imediată și punctuală, care ar ajuta industria să înlocuiască o parte din combustibilul fosil a cărui disponibilitate este limitată de la începerea conflictului din Ucraina, este modificarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu pentru a crește obiectivul de valorificare energetică a deșeurilor de la 10% (cât este în prezent) la 25%, pentru această perioadă.

(3) Emisiile de dioxid de carbon. Industria cimentului se confruntă cu lipsa reglementărilor similare de mediu și decarbonizare în statele non-UE, cu atât mai mult cu cât România se învecinează pe două treimi din graniță cu țări în care nu se aplică cerințe stricte legislative și în care nu apar aceleași costuri de mediu pentru producători. În condițiile în care prețul unui certificat de CO2 a atins și valoarea de aproximativ 100 Euro, efectele au început să fie vizibile pe piața cimentului în ultimii ani, un exemplu fiind creșterea importurilor din țări non-UE cu 578% în 2021, față de 2016, conform informațiilor primite de la INS. Soluția pe care industria o propune este accelerarea implementării Mecanismului de ajustare la graniță a emisiilor de carbon (CBAM), în mod complementar alocărilor gratuite pentru o perioadă de testare efectivă de cel puțin 5 ani, urmată de o eliminare treptată a alocărilor gratuite, începând cu 2030.

Având în vedere că aproximativ 60% din emisiile de CO2 ale unei fabrici de ciment provin din procesul tehnologic, nu din arderea combustibililor, este necesară investiția în tehnologii noi pentru reducerea acestor emisii, precum cele de captare, transport și stocare a carbonului (CCS). Investițiile în astfel de proiecte ating costuri între 300-500 de milioane de euro, astfel încât este esențial să existe atât cadrul legal cât și mecanismele de finanțare naționale, pentru dezvoltarea proiectelor CCS în România.

„Este necesar un cadru favorabil de reglementări pentru a susține eforturile industriei către decarbonizare – aceasta fiind atât o prioritate, cât și o misiune strategică pentru noi. Am inițiat un dialog eficient cu autoritățile din România și din Parlamentul European cu privire la impactul diferitelor inițiative legislative asupra industriei și ajustarea legislației pentru a susține obiectivul final – o industrie cu impact scăzut de carbon și care contribuie la tranziția către neutralitatea climatică a societății românești, în ansamblul ei”, a adăugat Marinela Drăcea, Președintele CIROM.

Producția de ciment din 2021 se ridică la 10,7 milioane de tone, cu o creștere de 1,3% față de anul ante­rior. Piața locală a cimentului a înre­gistrat o majorare de 0,7% în 2021, la o valoare de 635 de milioane de euro, față de 630 de milioane de euro în 2020, conform datelor furnizate de Insti­tutul Național de Statistică (INS). Potențialul prognozat al sectorului construcțiilor pentru 2022 este, conform Comisiei Naționale pentru Prognoză, de creștere cu 5,7% a valorii adăugate brute, stimulat de existența planurilor de dezvoltare a proiectelor de infrastructură din cadrul PNRR.

 

Despre CIROM

CIROM este o organizație patronală care reprezintă cei mai mari producători de ciment și produse minerale din România. CIROM are 11 companii membre, care contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro și generează aproximativ 10.000 de locuri de muncă pe tot lanțul valoric.

Producția de ciment și a altor produse minerale pentru construcții are un profil capital intensiv, energo intensiv și un puternic caracter local. Principalele materiale utilizate în producția cimentului sunt de origine națională, unitățile de producție se află în apropierea carierelor de materii prime și angajează forță de muncă locală. Distribuirea și utilizarea produselor, producerea betonului și a altor materiale de construcții au loc tot pe plan local. Având în vedere specificul activității, industria are un rol important în consolidarea economiilor locale și în furnizarea unei surse stabile de locuri de muncă.Call Now Button