Avand la baza noile tendinte de la nivel European precum si Initiativa UE pentru o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, din cadrul Strategiei Europa 2020, devine imperios necesara respectarea ierarhiei deseurilor, care acorda prioritate optiunilor aflate pe treptele superioare ale acesteia.
In acest sens, in conformitate cu ierarhia recomandata de legislatia europeana si nationala in domeniul gestionarii deseurilor, co-procesarea acestora in fabricile de ciment este o metoda de valorificare care combina simultan reciclarea cu valorificarea energetica.
Astfel, in timpul co-procesarii deseurilor cu continut energetic se recupereaza atat energia rezultata prin tratarea termica (co-incinerarea) a deseurilor, cat si materialul mineral rezultat din arderea acestora, inglobat in compozitia clincherului de ciment.
Activitatea de co-procesare deseuri in cadrul fabricilor de ciment se desfasoara pe baza autorizatiilor integrate de mediu in conformitate cu legislatia in vigoare.
Astfel, toate cele 7 fabrici de ciment au integrat si procesul de clincherizare:
In cuptoarele de ciment se pot co-procesa multe tipuri de deseuri provenind din diverse ramuri industriale, deseurile menajere sortate precum si namolurile provenite de la statiile de tratare ape uzate . Ele pot inlocui partial atat combustibilii cat si materiile prime traditionale care se folosesc in procesul de fabricarea cimentului.