slider2

Dezvoltare durabila
o responsabilitate asumata

slider1

Dezvoltare durabila in sectorul de constructii

Zementwerk LAFARGE

Patronatul din industria cimentului
si altor produse minerale pentru
constructii din Romania

Procesul de fabricatie

Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania

Cimentul este un material de constructie in forma de pulbere fina, obtinut prin macinarea clincherului si care, in contact cu apa, face priza si se intareste.

Industria cimentului joaca un rol major in societate. Dupa apa, betonul e cea mai utilizata substanta de pe Pamant. De aceea, e greu de imaginat o civilizatie moderna fara ciment.

La nivel mondial, industria produce anual 2.5 miliarde de tone de ciment.

Cum se fabrica cimentul?

Fluxul tehnologic de obtinere a cimentului incepe din cariera de unde sunt extrase materiile prime: calcarul si argila. Acestea, impreuna cu alte materii prime care contin oxizi de aluminiu si oxizi de fier sunt concasate, iar apoi macinate pana cand se obtine o pulbere foarte fina, denumita in continuare “faina”.

Aceasta, inainte de a fi introdusa in cuptorul de clincher traverseaza un schimbator de caldura si preia temperatura de la gazele de ardere care circula in contracurent, ajungand astfel pana la ~1000gr.C la intrarea in cuptor.

Din schimbatorul de caldura, faina este introdusa in cuptorul de clincher unde are loc procesul de clincherizare.

Procesul chimic de baza al fabricarii cimentului consta în descompunerea carbonatului de calciu (CaCO3) la circa 900gr.C în oxidul de calciu (CaO) si dioxidul de carbon (CO2); acest proces este cunoscut sub numele de calcinare. Acesta este urmat de procesul de clincherizare în care oxidul de calciu reactioneaza la o temperatura ridicati (de obicei 1400-1500gr.C) cu SiO2, Al2O3 si oxid feros pentru a forma silicati, aluminati si feriti de calciu care sunt înglobati în clincher. Clincherul astfel obtinut este apoi concasat sau macinat împreuna cu gipsul si alte adaosuri pentru obtinerea cimentului.

Cimentul este depozitat in silozurile de ciment de unde este extras si livrat atat in saci cat si la vrac, pe linia ferata, auto, barje.

In procesul de obtinere a clincherului este esential sa se mentina o temperatura a materialului la 1450-1500 gr.C iar temperatura flacarii sa fie ~2000 gr.C. Combustibilii utilizati in industria cimentului din Romaina sunt : gazul natural, pacura, carbunele, cocsul de petrol si combustibilii alternativi proveniti din deseuri.

Prin amestecul cimentului cu nisip, pietris, alti aditivi si apa obtinem beton – cel mai folosit material de constructii din lume.

CIROM va invita sa urmariti filmul

“Idei de luat la drum”

CIROM va invita sa va alaturatii dezbaterii pe Constructii Durabile, accesand link-ul: www.theconcreteinitiative.eu

Contact

Str. Barbu Vacarescu nr. 80, etaj 2, sector 2, Bucuresti

Telefon: + 40 21 230 01 50

Fax: + 40 21 230 01 50

Email: office@cirom.ro

Website: www.cirom.ro