România are o lungă istorie în producția cimentului. De fapt, industria cimentului din România este mai veche de 130 de ani: prima fabrică de ciment a intrat în funcțiune în 1890, la Brăila. Până în 1950 numărul fabricilor de ciment din România creștea la zece. Această situație a rămas neschimbată până la sfârșitul anului 1989, când în România, în cadrul Centralei Cimentului București, funcționau următoarele unități : C.L.A. Bicaz, C.L.A. Fieni, C.L.A. Medgidia, C.L.A. Tg. Jiu, C.L. Câmpulung, C.L.A. Alesd, C.L. Deva, I.L. Hoghiz, C.L. Turda.
În anul 1990 producția de ciment se realiza cu un număr de 38 cuptoare:
După Revoluție (1989), a început o lentă perioadă de tranziție, corespunzând unui progres economic scăzut pentru România, care a afectat puternic industria cimentului. La o capacitate de de c.c.a. 17 milioane de tone producția a scăzut drastic, nivelul din anul 2004 reprezentând numai 50% comparativ cu nivelul anului 1989. De fapt, industria cimentului a scăzut de la 12,2 milioane de tone în 1989 la 6,3 milioane de tone în 1992. De atunci producția totală a rămas la același nivel până în 2003, creșterea producției fiind mai susținută după această dată.
În 1995, a început procesul de privatizare în industria cimentului. Într-o perioadă relativ scurtă, 1995 – 1999, întreaga industrie de ciment a României a fost integral privatizată, fiind prima industrie privatizată prin participarea celor mai puternice grupuri industriale din acest domeniu din lume: LAFARGE (Franța), HOLCIM (Elveția) și HEIDELBERG (Germania). Participarea acestor societăți multinaționale la privatizarea integrală a acestei industrii a constituit un avantaj, comparativ cu alte sectoare industriale. Prin capacitatea tehnică, financiară și managerială, companiile au asigurat premizele unei dezvoltări accelerate ale acestei ramuri industriale.
Fiecare companie de ciment intrată pe piața locală a aplicat aici toate cunoștințele și tehnicile disponibile în cadrul grupului căruia îi aparține. Din acest motiv, a fost atins un nivel tehnologic foarte înalt, astfel că în anul 2014, industria cimentului din România dispunea de 9 cuptoare pe procedeu uscat, din care 4 cu precalcinator. Începând cu anul 2008 a fost pus în funcțiune cel mai nou cuptor, având cea mai mare capacitate și fiind dotat cu schimbător de căldură în 5 trepte și precalcinator.
Anii 2014 și 2015 au adus schimbări majore în industria cimentului, atât la nivel internațional cât și național. În aprilie 2014, grupurile internaționale Lafarge și Holcim au anunțat, printr-un comunicat de presă, o fuziune între egali care a creat cel mai avansat grup în industria materialelor de construcție, numit LafargeHolcim. În anul 2015 s-au definitivat fuziunile și astfel pe piața cimentului din România au intervenit următoarele schimbări:
În 2021, compania CRH România îşi schimbă denumirea în Romcim S.A.
În 2021, Grupul LafargeHolcim își schimbă denumirea în Holcim Ltd.
În 2023, HeidelbergCement România S.A își schimbă denumirea în Heidelberg Materials România S.A.
CIROM vă invită să urmăriți filmul
„Idei de luat la drum”
CIROM vă invită să vă alăturați dezbaterii pe Construcții Durabile, accesând link-ul: www.theconcreteinitiative.eu