slider2

Dezvoltare durabila
o responsabilitate asumata

slider1

Dezvoltare durabila in sectorul de constructii

Zementwerk LAFARGE

Patronatul din industria cimentului
si altor produse minerale pentru
constructii din Romania

Istoria cimentului

Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania

Romania are o lunga istorie în productia cimentului. De fapt, industria cimentului în Romania este mai veche de 100 de ani: prima fabrica de ciment a intrat în functiune in 1890 în Braila. Au fost construite apoi mai multe alte fabrici de ciment, pana în 1950 numarul lor crescand la 10. Aceasta situatie a ramas neschimbata pana la sfarsitul anului 1989, cand in Romania in cadrul Centralei Cimentului Bucuresti, functionau urmatoarele unitati : C.L.A.Bicaz, C.L.A. Fieni, C.L.A. Medgidia, C.L.A. Tg. Jiu, C.L. Campulung, C.L.A. Alesd, C.L. Deva, I.L. Hoghiz, C.L. Turda.

In anul 1990 productia de ciment se realiza cu un numar de 38 cuptoare :

  • 2 cuptoare de 300 t clincher/zi, pe procedeu umed (1951-1955a)
  • 3 cuptoare de 800 t clincher/zi, pe procedeu umed (1962-1964)
  • 23 cuptoare de 800 t clincher/zi pe procedeu uscat cu schimbatoare de caldura (1965- 1974)
  • 9 cuptoare de 3000 t clincher/zi pe procedeu uscat cu schimbatoare de caldura (1974- 1986)
  • 1 cuptor de 3000 t clincher/zi pe procedeu uscat cu precalcinare (1986)

Dupa Revolutie (1989), a inceput o lenta perioada de tranzitie, corespunzand unui progres economic scazut pentru Romania. In ceea ce priveste industria cimentului, la o capacitate de c.c.a. 17 Mil t productia a scazut drastic, nivelul din anul 2004 reprezentand numai 50% comparativ cu nivelul anului 1989. De fapt, industria cimentului a scazut de la 12,2 milioane de tone in 1989 la 6,3 milioane de tone în 1992. De atunci productia totala a ramas la acelasi nivel pana în 2003, cresterea productiei fiind mai sustinuta dupa aceasta data.
În 1995, a inceput procesul de privatizare în industria cimentului. Intr-o perioada relativ scurta, 1995 – 1999, intreaga industrie de ciment a Romaniei a fost integral privatizata , fiind prima industrie privatizata prin participarea celor mai puternice grupuri industriale din acest domeniu din lume : LAFARGE (Franta ), HOLCIM (Elvetia ) si HEIDELBERG (Germania). Participarea acestor societati multinationale la privatizarea integrala a acestei industrii, a constituit un avantaj comparativ cu alte sectoare industriale, iar prin capacitatea tehnica , financiara si manageriala, au asigurat premizele unei dezvoltari accelerate ale acestei ramuri industriale.

Intr-adevar, fiecare companie de ciment a aplicat pe piata locala toate cunostintele si tehnicile disponibile în cadrul grupului caruia îi apartine. Din acest motiv, a fost atins un nivel tehnologic foarte inalt, astfel ca in anul 2014, industria cimentului din Romania dispune de 9 cuptoare pe procedeu uscat, din care 4 sunt cu precalcinator. Incepand cu anul 2008 a fost pus in functiune cel mai nou cuptor, avand cea mai mare capacitate si fiind dotat cu schimbator de caldura in 5 trepte si precalcinator

Anii 2014 si 2015 au fost ani de schimbari in ceea ce priveste industria cimentului, atat la nivel international cat si national.

In aprilie 2014, grupurile internationale Lafarge si Holcim au anuntat printr-un comunicat de presa, o fuziune intre egali, care va crea cel mai avansat grup in industria materialelor de constructie, numit LafargeHolcim.

In anul 2015 s-au definitivat fuziunile si astfel situatia este urmatoarea:

Activele Lafarge in Romania au fost preluate de CRH Irlanda

Holcim Romania devine membru al grupului LafargeHolcim

Carpatcement Holding S.A., Carpat Beton S.R.L. si Carpat Agregate S.A. au devenit o singura companie, sub numele HeidelbergCement Romania S.A.

In prezent, In Romania exista urmatoarele unitati de productie a cimentului:

S.C CRH (ROMANIA) (CRH – Irlanda) detine 2 fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz si o statie de macinare la Tg-Jiu

S.C. HeidelbergCement Romania S.A (HeidelbergCement Group Germania), detine 3 fabricile de ciment la Bicaz, Deva si Fieni

S.C Holcim (Romania) (membru al grupului LafargeHolcim), detine 2 fabrici de ciment la Alesd si Campulung Muscel si o statie de macinare la Turda

S.C Ceminter International (Ceminter Hispania) – detine o instalatie de descarcare si o instalatie de omogenizare ciment in portul Constanta

S.C Cemrom – detine o statie de macinare la Corbu, in judetul Constanta

“Nota: Cemrom si Ceminter nu sunt membri CIROM

CIROM va invita sa urmariti filmul

“Idei de luat la drum”

CIROM va invita sa va alaturatii dezbaterii pe Constructii Durabile, accesand link-ul: www.theconcreteinitiative.eu

Contact

Str. Barbu Vacarescu nr. 80, etaj 2, sector 2, Bucuresti

Telefon: + 40 21 230 01 50

Fax: + 40 21 230 01 50

Email: office@cirom.ro

Website: www.cirom.ro