Co-procesarea, o soluție pentru gestionarea corectă a deșeurilor și reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon

Ca urmare a reportajului “Cement’s Dirty Business” publicat pe 8 martie 2019 a.c. de catre Rise Project, CIROM, organizatie patronala din industria cimentului si a altor produse minerale face urmatoarele precizari.

Membrii pe care CIROM ii reprezinta actioneaza in conformitate cu cerintele de mediu, impuse atat de legislatia din Romania, cat si de legislatia europeana. Industria cimentului cauta constant solutii noi pentru a proteja resursele naturale prin conservarea combustibililor traditionali, a rezervelor minerale pe care Romania le are, astfel incat sa asigure resurse si pentru generatiile viitoare.

Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment este una dintre solutiile pentru protejarea resurselor naturale si gestionarea corecta a deseurilor existente, transformandu-le pe acestea in resurse alternative pentru procesul de productie a cimentului. Introdusa de peste 15 ani si in Romania, bazandu-se pe legislatia europeana, care o recomanda ca o metoda superioara de tratare a deseurilor fata de eliminarea acestora prin depozitare, co-procesarea asigura concomitent reciclarea continutului mineral si valorificarea continutului energetic al acestora.

Procesul se desfasoara in parametri controlati, iar conditiile de operare specifice fiecarei fabrici de ciment sunt guvernate de autorizatia de mediu, care impune utilizarea celor mai bune tehnici disponibile, monitorizarea si controlul resurselor (inclusiv a celor alternative, provenite din deseuri) utilizate, a procesului de productie, a produselor si a emisiilor rezultate. In procesul de fabricare a cimentului, materiile prime, in principal calcar si argila, sunt macinate si omogenizate, apoi introduse intr-un cuptor unde, la temperaturi de peste 1.450 grC, se transforma intr-un produs intermediar denumit clincher. In acest proces, combustibilii traditionali precum gazul natural, pacura, carbunele sau cocsul pot fi partial substituiti cu deseuri, iar la aceasta temperatura se garanteaza distrugerea compusilor organici, cum ar fi dioxinele si furanii. [http://solacolu.chim.upb.ro/pag237-241web.pdf]

In acelasi timp este important de precizat ca fabricile de ciment pot co-procesa un numar semnificativ de deseuri industriale sau provenite din sortarea si tratarea deseurilor municipale, doar daca acestea respecta conditiile necesare in conformitate cu autorizatiile integrate de mediu.

 

Catre o Romanie fara deseuri si o Europa cu emisii de carbon reduse

Pentru a contribui la dezvoltarea unei Europe cu emisii de dioxid de carbon cat mai reduse, industria cimentului isi propune ca la nivel european peste 60% din energia termica necesara procesului de fabricatie a cimentului sa provina din resurse alternative. Astfel, se va evita emisia a peste 26 de milioane de tone de CO2 anual, emisii care s-ar genera daca deseurile ar fi eliminate prin depozitare sau incinerare. In prezent, estimam ca in Romania nu ne aflam nici la jumatatea acestei tinte, in timp ce media la nivel european este de 44%.

Astfel este esentiala sustinerea activitatii de co-procesare in Romania, atat pentru indeplinirea tintelor de reciclare si de deviere de la groapa, cat si pentru cele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta nu poate avea loc decat prin implementarea stricta a unei gestionari corecte a deseurilor, care incepe prin colectarea separata a acestora, tratarea lor in siguranta si directionarea preponderenta catre reciclare si valorificare. Eliminarea prin depozitare, desi inca utilizata ca principala metoda de gestionare a deseurilor in Romania, este ultima alternativa la care Romania ar trebui sa apeleze. O Romanie cu un management corect al deseurilor, este un deziderat care poate deveni realitate atat prin eforturile industriei, prin reglementarile clare si verificari constante din partea autoritatilor competente, cat si prin eforturile societatii in ansamblu printr-o constientizare mai buna a adevaratelor problemele de mediu si a solutiilor care pot contribui la protejarea acestuia.



Call Now Button